plastmattor skötselråd

 

Så här sköter du din plastmatta

 

 

Dammsug mattan när du städar, och du kan hänga ut den på vädring men var försiktig vid kallt väder, om du vill skaka bort smuts från mattan gör det med aktsamhet och innan mattan hängt ute vid kallt väder, undvik att belasta de svetsade kanterna.

Mindre fläckar kan tas bort direkt med en fuktig trasa, ketchup spolas bort, gnugga inte!

 

Om behöver du tvätta din matta går det bra i 30 grader handtvätt eller maskintvätt 30 grader fintvätt om mattan ryms i maskinen, max ca 70 x 250 cm i en 6 kg maskin, men utan centrifugering och torktumling.

 

Sträck och forma mattan innan den torkar, men var aktsam om svetskanten om mattan har sådant avslut, det är därför lämpligt att hålla strax innanför den svetsade kanten när du sträcker och formar dessa mattor, låt mattan plantorka eller rullad.

 

Man kan ibland råka ut för att en matta krymper lite även om tycker att man har sträckt och format den i vått tillstånd, detta kan föra med sig att den svetsade kanten kan bli lite "vågig".

 

Det här kan oftast åtgärdas med att man lägger ett bakplåtspapper runt svetskanten och värmer den med ett strykjärn lite i taget till dess att kanten krympt ihop till samma bredd som mattan och ligger plant, men var uppmärksam så att du inte krymper kanten för mycket.

 

Om en olycka skulle vara framme och du tappar något vasst föremål på mattan som skär av ett plastband, så kan det gå att laga om du försiktigt sträcker på banden så de går att lägga om lott 4-5 millimeter och värmer ena änden försiktigt med en tändare och sedan pressar ihop banden så de svetsas samman